Slonovska šetnja

 

Potreban materijal: Povezi za oči, stolice, stolovi, tkanine, drugi rekviziti

 

Opis vežbe

Pre radionice zamoliti učesnike da na radionicu donesu nešto čime mogu da povežu oči: šalove, marame, majice i slično.

 1. Učesnike  izvesti iz  prostorije  u  kojoj  će  biti „lavirint“. Dati im uputstvo: „Cilj vežbe je da prođete kroz lavirint. Svi ćete imati povez preko očiju osim jedne osobe koja će biti Oči. Prvo ćete imati 12 minuta da se dogovorite kako ćete sarađivati i ko će biti Oči. Za vreme prolaska kroz lavirint Oči ne smeju da dodiruju druge članove grupe, niti da sa njima razgovaraju. Imaćete jedan probni prolaz kroz lavirint. To će biti prilika da isprobate saradnju i funkcionisanje dogovorenih signala i znakova.“
 2. Dok se grupa dogovara, napraviti lavirint u radnoj prostoriji: od stolica, stolova i drugih raspoloživih rekvizita. Osmisliti putanju koju grupa treba da pređe: preskakanje stolice, provlačenje ispod stola, provlačenje kroz okačenu tkaninu i slično, ali voditi računa o tome da putanja ne bude preteška.
 3. Kada istekne 12 minuta dogovora, voditelj uvede Oči u prostoriju i pokaže im i objasni putanju. Najbolje je da se kroz putanju Oči jedanput provedu. Potom se Oči vraćaju po ostale i sprovode ih kroz putanju dogovorenim znakovima.
 4. Nakon probnog prolaska grupa ima 5 minuta da poboljša sistem znakova kojim komuniciraju. Napomenuti da će ovaj put imati i neke druge prepreke.
 5. Dok se grupa dogovara, napraviti novu putanju, nešto komplikovaniju nego što je bila prethodna. Ponovo uvesti Oči i provesti ih kroz putanju.
 6. Dok grupa prolazi zadatu putanju, zadatak trenerskog tima je da ih ometa. Na početku blago, a potom izraženije: praveći buku, dajući lažne signale imitiranjem znakova koje grupa koristi, bacanjem balona, golicajući perom učesnike. Mogućnosti su beskrajne. Svrha ometanja je da se zadatak učini težim i poveća nivo stresa, do granica ovladavanja zadatkom. Voditi računa o tome da se ne pretera, a ni da zadatak ne bude prelak.

 

Evaluacija

Predložena pitanja za evaluaciju vežbe:

 • Kako vam je bilo?
 • Kako su izabrane Oči?
 • Kako ste se dogovorili oko znakova?
 • Kako je donesena odluka?
 • Kako je bilo Očima?
 • Da li je bilo drugih posebnih uloga?


Napomena:  Moguće poteškoće: 

Povezane radionice:

Izgradnja poverenja
Liderstvo

Primer radionice:

Izgradnja poverenja