Treći put*

 

Potreban materijal: Velika količina novina, desetak rolni selotejpa ili krep-trake, papiri, olovke

 

Opis vežbe

Uvodno uputstvo: „Nađite para za iskustvenu vežbu koja je izazovna i može da bude teška. Uzmite papir i olovku i grupišite se po odabranim parovima.“

Svaki par dobije hrpu novina i selotejpa ili krep trake i zadatak da od tog materijala naprave štap. Parovi se dogovore ko će biti osoba A, a ko osoba B.

 

Korak 1. Osoba A ima zadatak da batina osobu B 30 sekundi. Osoba B ima zadatak da pobegne od osobe A. Pre nego što počnu, zapišu na papiru sa kakvim mislima/osećanjima/pitanjima pristupaju zadatku. Nakon izvođenja kratko zapišu kako im je bilo (svako za sebe).

 

Korak 2. Osoba A ima zadatak da batina osobu B 30 sekundi. Osoba B ima zadatak da se brani i primi što je moguće manje udaraca. Pre nego što počnu, zapišu sa kakvim mislima/osećanjima/ pitanjima pristupaju zadatku. Nakon izvođenja kratko zapišu kako im je bilo (svako za sebe).

 

Korak 3. Osoba A ima zadatak da batina osobu B 30 sekundi. Osoba B ima zadatak da primeni neku novu strategiju koja se razlikuje od one primenjene u prva dva koraka i to bez primene nasilja. Pre nego što počnu zapišu sa kakvim mislima/osećanjima/pitanjima pristupaju zadatku. Nakon izvođenja kratko zapišu kako im je bilo (svako za sebe).

 

Potom osobe A i B zamenjuju uloge i koraci se ponavljaju.

 

Evaluacija

Predložena pitanja za evaluaciju vežbe:

  • Kako ste sada?
  • Kako su reakcije drugih uticale na vas?
  • Šta ste zapisali?
  • Na šta vas ovo iskustvo podseća?


Napomena: 

Vežba može biti jako zahtevna i teška. Preporučljivo je voditi je ako u trenerskom timu bar neko dosta dobro poznaje vežbu i ima prethodno iskustvo vođenja. Takođe, vežbu ne radimo na osnovnim programima, već isključivo u naprednim grupama. Vežbu treba pažljivo evaluirati, jer se neminovno pojavljuju jake emocije. Posebnu pažnju obratiti na ljude koji su iznenađeni svojim nasilnim ponašanjem u vežbi i imaju osećaj krivice.

* izvor: Bittl-Drempetic. Gewaltfrei Handeln Moguće poteškoće: 

Povezane radionice:

Nenasilje

Primer radionice:

nema rezultata