Vežbanje „JA govora“ u scenama

 

Opis vežbe

Učesnici se podele u 4 grupe (od 4 ili 5 učesnika). Imaju 10 minuta da osmisle kratku konfliktnu scenu, nabolje bi bilo da ona potiče iz ličnog iskustva, u kojima im je smetao način komunikacije.

Korak 1 – Svi se vrate u plenum i prikaže se scena prve grupe.

Korak 2 – Kratak razgovor u plenumu: Šta vam se nije dopalo u sceni?

Korak 3 – Promena scene. Pozvati osobe koje su posmatrale izvođenje scene da razmisle u čiju ulogu bi mogle da uđu i da novim načinom komunikacije pokušaju da promene scenu. Ukoliko u sceni samo jedna ili dve uloge komuniciraju na neprijatan ili konfliktan način, te uloge u početku ne menjati.

Korak 4 – Evaluacija promene scene: Šta se promenilo u držanju uključenih osoba? Šta su videli posmatrači? Na koji način je promena ponašanja uticala na osobu čija je komunikacija bila neprijatna? Kako je bilo ostalima u sceni?

Potom se izvodi scena sledeće grupe i ponavljaju se koraci od 1 do 4 dok sve scene ne budu obrađene.

 

 


Tip vežbe:


Vreme: 

90-180min

Napomena: 

Svaka scena se može menjati nekoliko puta, u zavisnosti od raspoloživog vremena i zadovoljstva postignutim promenama. Predloženo trajanje vežbe pretpostavlja oko 25 minuta za obradu svake pojedinačne scene. Ukoliko pre ove vežbe nije rađeno teoretsko predstavljanje „JA govora“, to se može uraditi ako procenite da promene scena teško idu, ili na samom kraju vežbe.


 Moguće poteškoće: 

Povezane radionice:

Nenasilna Komunikacija

Primer radionice:

nema rezultata