Brze situacije (verzija za veteranski trening)

 

Opis vežbe

Vežba se radi isto kao i vežba „Brze situacije“, s tim što su situacije posebno kreirane za grupu ratnih veterana.

  1. Dobijate  poziv  od  udruženja  boraca  Armije BiH da vi kao grupa zajedno dođete na godišnju komemoraciju u Srebrenici. Šta činite?
  2. Udruženje porodica poginulih u Tuzlanskoj koloni vas zove na obeležavanje stradanja na Brčanskoj Malti. Šta činite?
  3. Planirana je zajednička poseta stratištima u Istočnoj Slavoniji. Domaćinska udruga branitelja dobija pretnje od drugih braniteljskih udruga i prenosi vam tu informaciju dan pred put. Šta činite?
  4. Politička stranka u javnosti stavlja vaš rad u sopstvene zasluge i iznosi stav da je to pružanje potvrde njihovom političkom programu konstatacijom: „Ovo je dokaz da entitete treba ukinuti!“ Šta činite?
  5. Planirate skup veterana iz regije u hotelu Vilina Vlas kod Višegrada. Sve je dogovoreno, ali nekoliko dana pred početak dobijate verodostojnu informaciju od jedne nevladine organizacije da je tokom rata u tom hotelu bio organizovan logor za žene i da su tu mnoge žene silovane. Šta činite?
  6. Predstavnik udruženja porodica žrtava traži od vas da mu omogućite da se obrati borcima druge strane koji vam dolaze u posetu. Šta činite?
  7. Planirate skup uz obraćanje medijima. Saznajete da je jedan od gostiju skupa iz vaše grupe upravo optužen za ratni zločin. Šta činite?
  8. Zajedno posećujete spomen-sobu HVO-a (veterani sa sve tri strane) i u njoj između ostalog vidite sliku Tuđmana i Pavelića. Šta činite?
  9. Tokom poseta stratištima u jednom gradiću na planirani sastanak sa lokalnim vlastima se najavljuje zamenik načelnika opštine koji se pre nekoliko meseci vratio sa odsluženja kazne, a bio je osuđen za ratni zločin. Šta činite?
  10. Udruženje HVIDR-a iz Županje bi se priključilo akcijama koje planirate ako udruženje boraca iz Srbije iz svog imena izbaci predznak „oslobodilački“. Šta činite?

 

Potom u plenumu osvrt na sve ove situacije.

 

 


Tip vežbe:


Vreme: 

15-60min

Napomena:  Moguće poteškoće: 

Primer radionice:

nema rezultata