Lavirint pomirenja

 

Podeljeni u grupama od 5-6 osoba, učesnice-i 20-30 pojmova koje trebaju da razvrstaju po tome da li su deo procesa pomirenja i na koji način i zašto nisu ako nisu. Vreme: oko 30 minuta.

Pojmovi: istina, pravda, oprost, saosećanje, zaborav, proslava ratnih pobeda, obeležavanje ratnih tragedija, tuga, povređenost, kazna, obeštećenje žrtvama, prihvatanje da se ne može sve razrešiti, prihvatanje da se ne može sve popraviti, zajedničko sećanje, jedno sećanje, jedna istina, jedna zajednica, sećanje na nevine žrtve, prioritizacija žrtava, reparacije bivšim borcima, sramota, ponos, radost, strpljenje, nestrpljenje, razvrstavanje ljudi na dobre i loše, integracija, segregacija, izdaja jedinstva, balansiranje istina, oslanjanje na pravosuđe, red, disciplina, hijerarhija, poštovanje starijih, neprijatelji, heroji, stranci, međunarodna zajednica….

Kada završe razgovor i razvrstavanje, svakoj grupi, jednoj po jednoj, prilaze ostali da pogledaju urađeno i postavljaju pitanja.

 


Napomena: 

Može se raditi i tako da se u plenumu predstavlja napravljeno, ali to traje duže i manje je dinamično. Moguće poteškoće: 

Primer radionice:

nema rezultata