Vruće stolice

 

Sedi se na stolicama poređanim u potkovicu. Tri stolice su izdvojene, tzv. „vruće stolice“, tako da svi koji sede u potkovici mogu dobro da ih vide (vidi ilustraciju).

Jedina stolica sa koje se govori je „vruća stolica“ u sredini. Osoba koja je dobrovoljac seda na srednju stolicu i poziva dve osobe iz grupe da joj budu podrška i da sednu na stolice levo i desno od njene.

Njihova uloga je samo da sede tu pored osobe koja govori i da joj daju podršku svojim fizičkim prisustvom. Kada dobrovoljac završi svoju priču na datu temu, on se vraća na mesto, a na tu središnju stolicu treba da sedne jedna od osoba čija je prethodna uloga bila da pruži podršku. Pre nego što započne svoju priču, ona poziva još jednu određenu osobu iz grupe da joj bude podrška i sedne na upražnjeno mesto na „vrućim stolicama“. Proces se nastavlja dok svi (uključujući trenerski tim) ne budu imali priliku da podele svoju priču sa ostalima.

Na početku, kada se sve stolice postave onako kako je potrebno za vežbu i vežba pojasni, treba ostaviti nekoliko minuta učesnicima da u tišini razmisle o zadatoj temi i tek tada početi sa vežbom.

 

Evaluacija

Ova vežba se po pravilu ne evaluira. Međutim, ako učesnici iz vežbe izađu jako potreseni nekom pričom ili dođe do snažnog izliva emocija, treba razmotriti emotivnu evaluaciju. I u tom slučaju bolje je ne raditi evaluaciju odmah nakon vežbe, jer je potrebno da ljudi malo sami sa sobom reflektuju šta su čuli, šta se dogodilo i kako je to na njih uticalo.

 

 


Tip vežbe:


Vreme: 

90-180min

Napomena: 

Ovo je dobar metod za teme koje su teže i koje većina učesnika može da doživi vrlo emotivno, jer obezbeđuje prostor da se slušamo s pažnjom. Koristimo je kad hoćemo da obradimo „velike teme“ iz vrlo ličnog ugla, pa tema može da bude, na primer, „Kada je moj nacionalni identitet uticao na moj život?“, „Rat i ja“, „Žao mi je…“

I za deljenje lične priče, i za slušanje priča ostalih, potrebno je dosta energije i strpljenja. Stoga je jako važno odabrati pravi trenutak na treningu za ovu vežbu, kao i dobro je uvesti i ohrabriti ljude da istupe sa svojim pričama.

Može biti od pomoći da prva osoba koja će ispričati svoju priču bude neko iz trenerskog tima ili neko ko već ima iskustvo sa ovakvom vežbom. U određenim slučajevima ova vežba može vremenski da eskalira, no ona po pravilu kreira atmosferu uzajamne brige i empatije u kojoj vreme nije dominantan faktor. Idealan tok vežbe je kada se vežba ne moderira, a učesnici koji prekorače vreme reaguju na diskretne znake voditelja, no ako reakcija na prekoračenje vremena izostaje, postoji opasnost da grupa postane nestrpljiva i prestane da sluša, pa to zahteva reakciju voditelja.

Vruće stolice“ najčešće imaju odličan efekat u povezivanju, međusobnom boljem razumevanju i razvoju empatije među ljudima. Moguće poteškoće: 

Primer radionice:

nema rezultata