Situacije sa poteškoćama u radu

 

Potreban materijal: Odštampane situacije

 

Opis vežbe

Podela u tri grupe. Svaka mala grupa dobije po dve (od tri dole opisane) situacije koju treba da razmotre i da odgovore na pitanja: „Kako reagujete i kako se postavljate u toj situaciji? Koja pitanja i dileme imate?“ Situacije odštampati, tako da grupe pred sobom mogu da imaju tekst. 

Nakon toga, grupe predstavljaju za kakav su se pristup odlučile i sledi kratka diskusija.

Situacija 1: Dobijate poziv za gostovanje na nacionalnoj televiziji susedne države. Tema emisije je proces pomirenja u regionu bivše Jugoslavije. Prihvatate poziv, a zatim od uredništva emisije dobijate sugestiju da se tokom emisije fokusirate na kritiku isključivo svoje države.

Situacija 2: Lokalni ste partneri CNA u organizovanju javne prezentacije mirovnog rada sa ratnim veteranima. Pripremate tribinu u vašem mestu. Nekoliko dana pred održavanje tribine javlja vam se udruženje žrtava rata sa decidnim zahtevom da ih uvrstite među govornike na tribini.

Situacija 3: Dugogodišnji partneri iz inostranstva vas pozivaju da budete delom velikog međunarodnog projekta (sa organizacijama iz Nemačke, Palestine, Makedonije, Srbije i BiH). Projekat im je posebno bitan zbog novca i budućeg opstanka organizacije. Imate sumnje u izvodivost projekta, ali pristajete zbog podrške partnerskoj organizaciji. Nakon godinu dana samo ste vi uradili svoj deo posla. Projekat je sada odavno završen, a glavni zajednički produkt vašeg rada (priručnik) nikada niste dobili, niti je isti, koliko znate, odštampan.

 

Druga verzija vežbe

Drugi primeri zadatih situacija:

  1. Organizujete prekograničnu akciju sa ratnim veteranima u jednom bosanskom gradu. Vaš partner iz lokalne boračke organizacije predlaže susret sa predsednikom Skupštine Opštine, od koga očekuje da podrži akciju. Poznato vam je da se radi o čoveku koji je osuđen za ratni zločin pred Haškim Tribunalom i da je odležao zatvorsku kaznu. Šta činite?
  2. Pripremate promociju dokumentarnog filma koji promoviše mirovni dijalog. Dobijate ponudu od kontroverzne folk-zvezde, čiji članovi porodice se povezuju sa organizovanim kriminalom, da podrži vašu akciju, pojavljivanjem na konferenciji za medije. Šta činite?
  3. Od fondacije kojoj ste poslali jedan svoj predlog projekta stiže vam pismo da pojasnite vaše učešće u drugom projektu čiji autor je vaš dugogodišnji saradnik. O drugom projektu ništa ne znate, niti ste bili konsultovani u procesu izrade. Ispostavlja se da je sadržaj drugog projekta takav da najvećim delom podrazumeva evaluaciju vašeg rada i zahteva veštine i iskustvo kojima jedino vaša organizacija raspolaže. Fondacija nema praksu da dodeljuje više projekata istim organizacijama. Šta činite?
  4. Pozvani ste u talk show na televiziji da predstavljate svoju mirovnu grupu. Osim vas, gosti u emisiji su još 2 osobe izrazito nacionalističke orijentacije: narodni poslanik vladajuće stranke, bivši logoraš, i invalid bivši borac. Tema je „Rat i mir“. Voditeljka vam u predrazgovoru nagoveštava da želi da se razgovara i o tome ko plaća NGO aktivizam. Vaša plata je inače duplo veća od prosečne u zemlji. Šta činite?
  5. Tokom  sprovedbe  projekta finansiranog od  važnog  donatora, koji  po  prvi  put  finansira neke  vaše  aktivnost,  dolazi  do  velikih  poteškoća  koje  značajno  ometaju  postizanje  zacrtanih ciljeva. Konkretno: tokom treninga, nakon svađe koja nastupa tokom radionice, jedan od učesnika demonstrativno napušta trening, a nakon njega to čini i 8 drugih ljudi. Sam trening je zbog toga skraćen za 3 dana. Prilikom izrade narativnog izveštaja, morate donet odluku o tome sa kojim nivoom transparentnosti ćete opisati situaciju. Šta činite?
  6. Tokom javnog nastupa u medijima bivate upitani za mišljenje o jednom drugom projektu iz vašeg domena rada, o kojem puno znate, jer ste delimično učestvovali u njemu i imate vrlo kritično mišljenje. U javnosti vlada vrlo negativno mišljenje o osobi koja vodi projekat, zbog njenog rada na sakupljanju dokaza o ratnim zločinima naše strane. Poznato vam je da se ta osoba ophodi prema zaposlenima vrlo grubo i nekorektno, a prema partnerima ponekad autoritarno. Kada vas voditeljka upita o tom drugom projektu, i o vašem mišljenju o osobi koja ga vodi, šta činite?
  7. Sa vašim kolegom, bivšim vojnikom Vojske RS, dolazite na sastanak u udrugu HVO-a i na zidu vidite slike osuđenika za ratne zločine. Šta činite?


Tip vežbe:


Vreme: 

45-90min

Napomena: 



 Moguće poteškoće: 

Primer radionice:

nema rezultata