Vesti iz budućnosti

 

Potreban materijal: Unapred pripremljene „vesti iz budućnosti“

 

Opis vežbe

Pročitaju se sledeće tri „vesti iz budućnosti“:

  1. Udruženje   boraca   Armije   BiH   pozdravilo je osuđujuću presudu Suda BiH za ratne zločine komandantu Armije BiH. Udruženje istovremeno osuđuje izjavu hrvatskog člana Predsedništva BiH koji je presudu komentarisao izrekavši: „Ova presuda je kazna za žrtve, a nagrada za agresore.“
  2. Danas je delegacija boraca VRS i UBR iz Srbije položila vence u Beogradu na spomenik žrtvama genocida u Srebrenici i Prijedoru, a potom su pozvali predstavnike vlasti da podrže programe prekogranične razmene mladih i mirovnih kampova koje organizuju Boračka organizacija, Organizacija za ljudska prava i Organizacija ujedinjenih istoričara/povjesničara zapadnog Balkana. Pozivu su se pridružile brojne poznate ličnosti iz sveta kulture i sporta, među kojima su i:  (navesti nekoliko imena poznatih ličnosti i ljudi iz grupe i/ili trenerskog tima).
  3. Udruženje HVIDR-a iz Mostara izdalo je saopštenje u kojem su objavili da su, zajedno sa Udruženjem logoraša iz Mostara, uspešno priveli kraju kampanju prikupljanja sredstava za opremanje spomen-sobe u znak sećanja na žrtve zatočeništva u logoru Heliodrom na mestu gde se nekada taj logor nalazio.

Razgovor u plenumu

Nakon čitanja otvoriti razgovor u plenumu:

  • Kako ste doživeli ove vesti?
  • Kako vam ovo zvuči i zašto?

 

 


Tip vežbe:


Vreme: 

15-60min

Napomena: 

Vesti moraju biti sastavljene tako da imaju veze sa grupom učesnika. (Ova vežba je pripremljena za određenu i vrlo specifičnu grupu ratnih veterana.) Cilj je da promislimo šta to sprečava neke vrlo ljudske poteze koji bi i te kako doprineli napretku u procesu pomirenja i izgradnje mira u regiji, a možda i da probamo da sagledamo šta mi možemo učiniti pa da takve vesti postanu izvesnije. Moguće poteškoće: 

Primer radionice:

nema rezultata