Forum teatar

 

Niz uvodnih vežbi za teatar potlačenih

Vozač

Vođenje dlanom

Vođenje po zvuku

Magični predmet

Nadovezivanje statua

Trajanje: 35 min.

 

Priprema scena

Trajanje: 60 min.

Podela na tri grupe. (Može se iskoristiti neka od maštovitih podela, videti u odeljku „Maštovite podele na male grupe ili parove“ na str. 253.)

Zadatak svake grupe je da pripremi scenu koja prikazuje strukturno nasilje i koja će služiti za dalju razradu. Preporuka je da se prvo sakupe ideje za scenu, da se porazgovara o njima i tek onda da se donese odluka koju će ideju realizovati.

Napomena

Idealan broj učesnika po grupi za pripremu scene je od pet do sedam. Važno je da su grupe prostorno odvojene, kako bi nesmetano mogle da razvijaju i isprobavaju scenu. Po jedna osoba iz trenerskog tima prati svaku od grupa i pomaže u pripremi scena pitanjima i savetima, ali izbor teme je na učesnicima.

 

Prikaz, analiza i izmene scena

Trajanje: 180–225 min. (60–75 min. po sceni)

Korak  1.  Prikaz  jedne  od  pripremljenih  scena.

Korak 2. Učesnici iz publike govore šta su videli i gde primećuju strukturno nasilje, koje od uloga su izvor strukturnog nasilja.

Korak 3. Izvođači pojasne šta su hteli da prikažu, svako pojasni svoju ulogu i kako su se osećali u toj ulozi.

Korak 4. Publici se upućuje poziv da razmisle o mogućoj promeni koja bi doprinela smanjenju nasilja i da probaju da zamene neku od uloga – da umesto jednog od izvođača uđu u scenu. Ne zamenjivati one uloge koje su izvor strukturnog nasilja.

Korak 5. Ponovni prikaz scene. Jedna osoba iz publike ulazi u scenu umesto jednog od izvođača i pokušava da izmeni scenu. Ostali izvođači reaguju na promenu i igraju u skladu s njom.

Korak 6. Pitanje upućeno svima na sceni: „Kako ste se osećali? Šta se dogodilo?“ (Početi od osobe u ulozi koja je najviše pogođena promenom, odnosno na koju promena najviše utiče.)

Korak 7. Pitanje upućeno publici: „Šta ste primetili?“ Korak 8. Sledeća promena. Ponavljaju se koraci od 5 do 7.

 

Uraditi nekoliko promena. Na kraju pozvati na veliki aplauz za sve koji su učestvovali u sceni. Pre izvođenja sledeće scene obavezno napraviti pauzu.

 

 

 


Napomena: 

Vođenje teatra statua zahteva pripremljenost i visoku koncentraciju, kao i veštu i brzu improvizaciju. Treba imati u vidu da jedan deo ljudi može vrlo emotivno da doživi ovu vežbu.

Ponekad je pojedinim učesnicima teško da izađu iz uloge, pa nije zgoreg na kraju vežbe napraviti izlaz iz uloga. Najjednostavniji izlaz je da svako kaže svoje ime, odakle je, koji je danas datum i gde se nalazi: „Ja sam Lamija Cerić iz … Danas je… Nalazim se u Ulcinju, na treningu iz izgradnje mira.“